Generalitat de Catalunya

Nou usuari

Dona't d'alta a la base de dades de produccions, empreses i professionals de Catalan Films & TV.

Catalunya, convidat d’honor al Festival Internacional de Cine en Guadalajara

En festivals

Es projectaran més de quaranta films, set d'ells competiran a les seccions oficials

Catalunya serà el convidat d’honor de la propera edició del Festival Internacional de Cine en Guadalajara que tindrà lloc del 9 al 16 de març de 2018. Aquest festival és la cita cinematogràfica més important a Amèrica Llatina. La qualitat i rellevància de les pel·lícules que s’hi exhibeixen, les personalitats que hi assisteixen, els professionals de la indústria que hi concreten projectes i negocis i els milers de persones que hi assisteixen el converteixen en una festa del cinema imprescindible a nivell internacional.

El fet que Catalunya sigui el convidat d’honor dona una enorme visibilitat a la indústria cinematogràfica catalana. El festival s'inaugurarà amb la projecció de Tierra Firme, de Carlos Marqués-Marcet. A més, ser convidat d’honor permetrà que els participants catalans siguin presents a totes i cadascuna de les seccions del FICG: des de la mostra de cinema contemporani català fins a les diferents seccions oficials en competició i no competitives, passant per la presència als jurats i als diferents programes de la secció d’indústria. La participació catalana està impulsada per la Generalitat de Catalunya a través de Catalan Films & TV (Institut Català de les Empreses Culturals) i l’Institut Ramon Llull.

Fins a 7 títols catalans participaran a les seccions oficial competitives:

Inauguració i Premi Maguey a competició

  •  Tierra firme de Carlos Marques-Marcet (Lastor Media, Venenriflm, La Panda Productions)

Llargmetratge iberoamericà de ficció

Llargmetratge documental iberoamericà

Curtmetratge iberoamericà

A la secció no competitiva del festival també hi haurà presència catalana:

Premio Maguey (no competició)

  • EnFemme, d’Alba Barbé i Serra
  • Grimsey, de Richard García i Raúl Portero

Cine culinario

Son de cine. Curadoria festival In-Edit

D’altra banda, es retrà homenatge a la trajectòria del director Ventura Pons, que rebrà el Premi Mayahuel, i també a la directora Erika Lust, que serà reconeguda per la seva carrera dins el Premio
Maguey.

Un altre dels plats forts del programa català a Mèxic és la mostra de cinema contemporani català que acull una trentena de produccions de ficció documental i curtmetratges i que està especialment dedicada a la nova generació de productors i directors que ha sorgit en els últims anys (la New Catalan Wave), que estan aportant una nova mirada i una nova forma de treballar. El seu cinema, que va de la ficció al documental i del llargmetratge al curtmetratge, connecta la vocació internacional amb un univers particular i costumista amb un llenguatge cinematogràfic propi. Tierra FirmeEstiu 1993Júlia Ist, els directors com Jo Sol, Albert Serra,... formarien part d’aquesta nova generació de talents i mirades que està renovant el panorama cinematogràfic català.

MOSTRA DE CINEMA CATALÀ

Mostra de cinema català-Ficció

Mostra de cinema català. Documentals

Mostra de cinema català- Shortcat 2018

Mostra de cinema català. Selecció a càrrec de Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya

Mostra de cinema català. Antecedents de la coproducció catalano-mexicana

  • Aro Tolbukhin en la mente del asesino, d’Agustí Villaronga, Lydia Zimmerman i Isaac P. Racine
  • El orfanato, de J. A. Bayona

A més, hi haurà presència de directors, actors i productors catalans en les diferents seccions del festival i també entre els jurats. Estan confirmats com a jurat Carla Simón en la categoria de Llargmetratge iberoamericà de ficció; David Matamoros, que serà jurat del Premio Maguey i Ventura Durall per Llargmetratge iberoamericà documental. Hi seran presents els directors catalans Elena MartínCarlos Marqués-MarcetJo Sol i Pau Faus entre d’altres. A més, s’ha convidat Adrià Guxens, alumne de l’ESCAC, a fer de jurat del Premio Mezcal.

La invitació a Catalunya implica també la presència amb un estand català a la secció d’indústria i la participació als diferents programes d’aquesta secció: classes magistrals a Talents Guadalajara,
trobades de coproducció, participació al “Principio del Film, etc...En la secció Guadalajara Construye que acull llargmetratges de ficció en estat de postproducció que cerquen finançament per a la seva finalització, trobem la coproducció catalana Miriam miente de Natalia Cabral, Oriol Estrada (Mallerich Films Paco Poch, Faula Films). Mentre que en el 14º Encuentro de Coproducción que tindrà lloc de l'11 al 13 de març han estat seleccionats 5 projectes catalans: Coraje de Rubén Rojo Aura (Apapacho Films, Magoproduction), Matadero Santiago Fillol (Magoya Films, Nina Films), Las niñas de Pilar Palomero (Inicia Films), Parchis: el documental de Daniel Arasanz (In-Edit Films), Robin Bank (o manual para expropiar bancos) de Jana Miracle (Gusano Films).

Paral·lelament al Festival, s’organitzaran els cicles i exposicions següents: Básicos del Cine Catalán, presentació de cinema patrimonial català de la mà de la Filmoteca de Catalunya durant el mes de febrer tant a la Cineteca Nacional de Mèxic  (Mèxic DF) del 13 al 25 de febrer com a la nova Cineteca del FICG (Guadalajara) del 16 al 20 de febrer. 

El director de la Filmoteca, Esteve Riambau, viatjarà a Mèxic per presentar aquest panorama històric del cinema català que, en diverses sessions, aplega un total de 23 títols d’entre els que acull el Centre de Conservació i Restauració. La selecció inclou treballs de Segundo de Chomón, els documentalistes de Laya Films, Llobet Gràcia, Rovira Beleta, Josep Maria Forn, Francesc Betriu, Ventura Pons, Antoni Padrós, Jacinto Esteva, Joaquim Jordà o Bigas Luna. Ficcions, documentals, experimentals, èxits populars o reptes internacionals configuren la mirada calidoscòpica que ha caracteritzat el cinema català de tots els temps. Són films que abasten de 1904 a 1986, com Vida en sombras, Apartado de correos 1001, Los Tarantos, Dante no es únicamente severo, Ocaña, retrat intermitent, La plaça del Diamant o Angoixa, als qual en aquesta ocasió, per ampliar la panoràmica, s’han afegit dos títols més recents: Pa negre, d’Agustí Villaronga (2010) i Bicicleta, cullera, poma, de Carles Bosch (2010).

Aquest cicle té la voluntat de poder mostrar al món la diversitat i riquesa del cinema català a partir d’una selecció de films excepcionals amb projeccions de còpies noves que estaran subtitulades.

Una altra de les activitats patal.leles és  l'exhibició de l'exposició dels 50 anys del Festival de Sitges, El cinema fantàstic, comissariada per Diego López, programador del festival i responsable de la secció Brigadoon, que permetrà als afeccionats al gènere i als fans del festival revisitar els cartells del certamen de tots aquests anys, reconèixer alguns dels seus convidats més il·lustres, revisar alguns dels films més destacats d'aquests cinquanta anys de programació i descobrir algunes imatges i anècdotes inèdites.

Per últim, també tindrà lloc l'exposició “Cuando ir era volver” de Toni Catany al MUSA- Museo de las Artes Universidad de Guadalajara del 9 de març al 20 de maig. L’exposició es planteja com una nova mirada, a partir d’una aproximació diferent al corpus del treball de Toni Catany, per aconseguir una visió global de la seva obra. 

Lllibret Catalan Films & TV @ Festival Internacional de Cine en Guadalajara 

Busques una Notícia?