Generalitat de Catalunya

Nou usuari

Dona't d'alta a la base de dades de produccions, empreses i professionals de Catalan Films & TV.

La cláusula Balcells

Pau Subirós

Estrenada

productores

Pau Claris 96, 3º1ª
08010 Barcelona, Catalunya

Contacte Oriol Cortacans

Av. Radiotelevisión 4
28223 Pozuelo de Alarcón, Espanya

Contacte

Carrer de la TV3 s/n
08970 San Juan Despí, Catalunya

Contacte Victor Carrera

+34 934 999 333
fax: +34 934 731 563

Atletas No. 2, Colonia Country Club, Delegación Coyoacán C.P.
04220 Mèxic DF, Mèxic

Av. El Dorado - Cra. 45 No 26 - 33
Bogotá, Colòmbia

Calle Hamburgo 182
06600 Mèxic DF, Mèxic

detalls de producció

  • Any: 2016

  • Tipuslogia: Documental - Televisió

  • Gènere: Documental

  • Públic: Tots els públics

  • Durada: 60.00 '

  • Versió original: Castellà , Català

  • Format: Color, HD, Altres,

  • Estat: Estrenada

equip tècnic i artístic

sinopsis

Carme Balcells (Santa Fe de Segarra, 1930 - Barcelona, 2015) és la dona que va canviar les relacions de poder en la literatura i la peça clau, que des de les bambalines, es va inventar l’anomenat Boom Llatinoamericà. Des de la seva Agència literària a Barcelona va acollir als autors, els va mimar, els va defensar com ningú abans els havia defensat i va lluitar amb èxit pels seus drets davant les editorials. Prova del seu èxit és que 6 escriptors de la seva agència han recollit el premio Nobel de literatura.

Entre els seus autors representats hi ha Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Manuel Vázquez Montalbán, Julio Cortázar, Carlos Fuentes, Pablo Neruda, Miguel Delibes, Isabel Allende, Álvaro Mutis, Jose Donoso, Roberto Bolaño, Miguel Ángel de Asturias o Vicente Aleixandre, entre molts altres.

La seva agència es va convertir en la més important del món hispanoparlant i una de les més grans a nivell mundial.

Aquest poder en l’àmbit de la cultura va fer que tingués també un poder polític molt important. Sopava amb Felip VI d’Espanya i Leticia, la convidaven a reunions polítiques amb Felipe González o Ana Botella, fins va fer d’intermediària a la Cuba castrista per alliberar a opositors.

Als seus 85 anys Balcells era un personatge molt important que era escoltat a tot arreu. Però la seva importància quedava reduïda a un cercle limitat de la població, un cercle limitat però molt influent. Ella mateixa es va encarregar de no aparèixer massa als mitjans de

comunicació, i no va concedir entrevistes fins els últims cinc o sis anys de la seva vida. Controlava molt bé el que es deia i no es deia de la seva vida. A ella el que de veritat li interessava era el poder. Encara que els seu origen rural i la seva manca d’estudis universitaris sempre la van acomplexar.

Però com va aconseguir aquest poder? Com va poder fer créixer un imperi en un negoci dominat per homes i en ple franquisme? Com va poder arribar on va arribar una noia de poble de l’interior de Catalunya de no més de 200 habitants? D’on venia aquest afany per el poder?

Aquest documental pretén aclarir aquests interrogants a partir de la investigació del periodista Xavi Ayén, un dels millors periodistes culturals de Catalunya, que des de les pàgines del diari La Vanguardia ha seguit el pols de la literatura i el negoci editorial. Ha entrevistat en diverses ocasions a Mario Vargas Llosa, Joan Marsé i altres, i evidentment a la pròpia Balcells. Ayén, seguit de la premiada realitzadora Neus Ballús i dirigits per el prestigiós Pau Subirós, s’endinsaran en els arxius que tan gelosament ha guardat la família i la Agència literària i als quals ens han donat accés per aquest documental. A més entrevistaran a personatges de la vida de Balcells per a tenir un retrat fidedigne d’una de les dones més apassionants que ha donat Catalunya. A través de les clàusules d’un contracte imaginari anirem desgranant la vida de Balcells.