En festivals
La catorzena edició del D'A Festival de Cinema de Barcelona se celebrarà del 4 al 14 d'abril, reunint a Barcelona el millor cinema independent i d'autor del moment amb pel·lícules que han triomfat als grans festivals internacionals i posant el radar en els directors i directores més emergents.
Pel que fa a la presència de cinema català, el festival obrirà i tancarà amb dos títols catalans que han estat guardonats al Festival de Màlaga: Segundo premio (Bteam Prods, Ikiru Films, Aralan Films, La Terraza Films, Los Ilusos Films, Sideral Cinema, Toxicosmos AIE, Capricci Production) d'Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, com a pel·lícula d'inauguració i Nina (Bteam Prods, Irusoin, Icónica Producciones, Lasai Producciones, Nina la película AIE) d'Andrea Jaurrieta, com a pel·lícula de clausura.
A la secció Talents s'hi presentaran els llargmetratges Un lugar común (Materia Cinema, ESCAC) de Celia Giraldo i Llobàs (Galápagos Media, Dacsa Produccions) de Pau Calpe. I com a part de Projeccions Especials es projectaran Mamífera (Edna Cinema, Distinto Films) de Liliana Torres, recentment estrenada a South By Southwest i Lolo&Sosaku: L'arxiu de l'Oest (Advanced Music, S.L. / Sónar, Cine 365 Films, Rancho Relaxo) de Sergio Caballero, estrenada a la darrera edició del Festival Internacional de Cinema de Rotterdam.
Un Impulso Colectivo, una de les seccions més emblemàtiques del D'A, continua amb la seva aposta pel cinema més nou i independent fet a Espanya i Catalunya, enguany amb presència catalana tant amb llargmetratges com amb curtmetratges.
Els llargmetratges que formen part d'aquesta secció són: Historia de pastores (Películas Maria) de Jaime Puertas Castillo, també estrenada a la darrera edició del Festival Internacional de Cinema de Rotterdam, La estafa del amor (Artefacto, Pantalla Partida, Ferdydurke Films) de Virgínia García del Pino i Riure, cantar, potser plorar (Películas Inmundas) de Marc Ferrer.
Pel que fa als curtmetratges, 14 dels 39 seleccionats són catalans i tots faran la seva estrena mundial al festival. Dos dels curts també formen part del nostre Shortcat 2024: Els buits (Vayolet Films, Nocturna Pictures) de Sofía Esteve, Marina Freixa Roca, i Isa Luengo, estrenat al Festival de Màlaga i guardonat amb la Bisnaga d'Or a Millor Curtmetratge Documental, i Vinguin les feres (Atiende Films) de Manuela Matassini i Col·lectiu Les Daines.
La resta de títols catalans que conformen la secció són:
I pel que fa a l'espai d'indústria, el D’A Film Lab, laboratori vinculat al festival D’A – Festival de Cinema de Barcelona també ha anunciat els 23 projectes que han estat seleccionats per la seva quarta edició, que tindrà lloc del 5 al 8 d'abril al CCCB, la seu de SGAE a Catalunya i Casa Montjuïc. El laboratori comptarà amb tres seccions, totes amb presència catalana.
En la secció de Final Cut competiran sis llargmetratges catalans en fase de postproducció pel Premi D’A Film Lab, que consisteix en 20.000 euros.
Dins la secció de Final Cut s’inclou també el nou espai Panorama Catalunya, que posa el focus en projectes catalans i en llengua catalana en fase de postproducció, que es presentaran a programadors internacionals.
Es consolida la secció de Producció Emergent, que posa la mirada en projectes en fase de desenvolupament, i que comptarà amb cinc projectes catalans participants.