En festivals
El Festival de Cannes que va cancel.lar la seva darrera edició a causa de la pandèmia mundial, celebra la seva 74 edició excepcionalment del 6 al 17 de juliol. En paral.lel, la part d'indústria del festival, el Marché du FIlm, cita inel.udible per a la industria del cinema, es planteja enguany en format presencial i en línia.
Cinema català seleccionat al festival
L'opera prima de Clara Roquet, Libertad (Lastor Media, Avaloncine, Bulletproof Cupid) ha estat seleccionada per participar a 60ª edició de la secció paral.lela del festival, Semaine de la Critique (7-15 de juliol) dedicada al descobriment de joves talents que dirigeixen la seva primera o segona obra. La guionista i directora Clara Roquet debuta amb aquest llargmetratge després dels seus exitosos curtmetratges El Adiós i Les Bones Nenes. El projecte de Roquet compta amb el suport de Media, ICAA, ICEC, Eurimages Televisió de Catalunya i Movistar +, i té una important trajectòria internacional en forums i workshops com Sundance Institute Mediterranean Screenwriters Workshop, Mia Market Roma o el Foro de Coproducción Europa-America Latina del Fetsival de San Sebastián.
Per la seva banda, el curtmetratge La caída del vencejo/The Fall of the Swift, de Gonzalo Quincoces (ESCAC Films), treball fi de grau del director, ha estat seleccionat per Cinéfondation Sélection que selecciona anualment curtmetratges i migmetratges presentats per escoles de cinema d'arreu. El treball que ha estat escollit d'entre més de 1.800 obres presentades, es situa a Bizkaia, als anys 80. El protagonista és Kepa, un jove de classe obrera que viu en un entorn familiar agobiant, i en el qual es sent una càrrega. Coneix algú, i fart de la seva situació, decideix fer les maletes i fugir. La mateixa nit en la qual pretén marxar, els seus amics preparen un atac en protesta per al tancament de les drassanes on treballaven.
A més, en el marc de Cinefondation, la directora Lucia Aleñar va ser seleccionada al programa de la Residence del Festival. Al llarg de qautre mesos, una selecció de 12 joves directors i directores que treballen en el seu primer o segon llargmetratge de ficció han tingut l'oportunitat de rebre assessorament i suport en el desenvolupament del seu guió. Durant el Festival de Cannes, i com a acte de cloenda del programa, la directora presentarà el seu projecte Forastera davant professionals de la indústria i optarà a un premi de 5.000 euros que atorga el CNC.
Projectes catalans seleccionats a les activitats d'indústria del Marché du Film
Cinc projectes catalans han estat seleccionats en difrents programes organitzats en el marc del Marché du Film.
El llargmetratge d'animació dirigit per Elio Quiroga i Beñat Beitia, Winnipeg, el vaixell de l'esperança, una coproducció de la productora catalana La Ballesta amb Marmita Films (França), El otrofilm (Xile) i la productora d'Irun, Dibulitoon Studio. Basat en la novel.la gràfica escrita per Laura Martel, el projecte va ser presentat al Pitching Territory Focus - La Liga de la Animación Iberoamericana in Focus en el marc del mercat de MIFA del Festival d'Annecy 2020. Enguany el projecte ha estat seleccionat al programa Animation Works-in-Progress- Chile de l'Animation Days del Marché du Film, una inciativa nascuda l'any 2019 en col.laboració amb el Festival d'Annecy que dedica un dia a la indústria de l'animació i presenta taules rodones, projeccions, pitchings i esdeveniments de networking.
Per la seva banda, en el mateix programa, a la secció Speed Meetings, participarà el projecte de llargmetratge d'animació, produït per Inicia Films, El tresor de Barracuda, d'Adrià Garcia. Film d'aventures protagonitzat pel capità Barracuda, obsessionat amb trobar el tresor de Phineas Crane, el més valuós i buscat per tots els pirates del Carib. Per aconseguir-ho, necessitarà comptar amb l'ajuda de Chispas, una nena que fingeix ser un nen per poder sobreviure entre els salvatges membres de la tripulació de Barracuda. La troballa d'un llibre de memòries de Phineas Crane serà la clau per arribar fins l'anhelat tresor i també la taula de salvació de Chispas, ja que és l'única que sap llegir en el vaixell i, per tant, l'única capaç de desxifrar aquest "mapa de lletres" que suposa el manuscrit trobat.
A més, també trobem representació catalana a la secció que el Marché du Film dedica als continguts immersius, Cannes XR. La producció Symphony, d'Igor Cortadellas, presentat per la Fundació La Caixa, competirà pel Veer Future Award, una secció que mostra una selecció dels treballs immersius més innovadors. Symphony és una experiència audiovisual immersiva que guia als espectadors a un viatge a través de les emocions i la musica. Els espectadors experimenten la música clàssica entrant a l'interior d'un instrument o sentint-se com a músics en una orquestra i tenen l'oportunitat de gaudir de composicions de Beethoven, Mahler i Bernstein interpretades pel gran director Gustavo Dudamel i la prestigiosa Orquestra de Cambra de Mahler.
Finalment, dos documentals catalans han estat nominats al premi Doc Alliance Award for Best feature Film and Doc Alliance Award for Best Short Film. Doc Alliance és una xarxa de 7 festivals europeus de documental, que selecciona un film dirigit per un cineasta emmergent del seu recent lineup. El festival Doclisboa ha proposat Pedra Pàtria, de Macià Florit i Visions du Réel, El síndrome de los quietos, de León Siminiani. Els guanyadors s'anunciaran dimarts 13 de juliol durant el Doc Day Lunch com a part de Cannes Docs, el programa d'indústria del Marche du Film dedicat al documental.
Catalan Films al Marché du Film
Enguany més de 50 empreses catalanes (productores, distribuídores, agents de vendes, festivals i institucions) s'han acreditat al Marché du Film, la fira de cinema que es realitza en paral·lel al festival i que constitueix la cara més industrial del certamen. Catalan Films hi serà present amb un stand al Palais des Festivals a disposició de tots els professionals catalans i comptarà amb un espai virtual a la plataforma virtual del Marché du film per promocionar la indústria audiovisual catalana, les oportunitats del territori i de la coproducció internacional i els títols mes recents de la cinematografia catalana.
A banda, Catalan Films disposarà d’una sala de projeccions pròpia: Catalan Cinema que acollirà la projecció de 35 llarmetratges de producció catalana que cerquen agent de vendes i distribució en festivals. Una finestra per a donar a conèixer els films de ficció i documental més recents que mostren la diversitat de la producció catalana.
El Shortcat 2021 a Cannes
Els curtmetratges catalans també seran protagonistes a Cannes, a l’espai del mercat dedicat al curtmetratge Short Film Corner, punt de trobada de la indústria internacional del curtmetratge. El programa de Catalan Films per a la internacionalització del curtmetratge català, el ShortCat 2021, amb 7 produccions catalanes, serà accessible als compradors i distrbuïdors internacionals. Els curtmetratges que en formen part són:
A més, 10 curtmertages de producció catalana seran presents al Short Film Corner: Esculpint en la memòria, de Rubén Seca, Eden, de Guillermo Enrique osorto, Goodnight Mr.Ted, de Nicolás Solé, Greata (Nàusea), de Jana Jubert i Gerard Gil, A cambio de tu vida, de Clara lópez, Sebastiñan ramírez, Aurora Báez i Olatz Ovejero, Nuestra amiga la luna, de Velasco Broca, Escames, de Katherina Harder, Club silencio, de'Irene Albanell, La tardor de la història, de Marcel Buisan, L'últim torero, de Katariina Lillqvist.
Finalment, destaquem la presència del dramaturg, director i guionista Esteve Soler com a membre del jurat Fipresci (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) que atorga tres premis a films seleccionats a la secció oficial, a Un Certain Regard i a la secció paral.lela Quinzaine des Réalisateurs.
Catalan Films at Festival de Cannes / Marché du Film 2021 Booklet
Catalan Films Cinema Screening Room Schedule
França - Cannes
06/07/2021 - 15/07/2021
Sector: Documentals, Ficció, Curtmetratges