En festivals
El Festival de Cine Europeo de Sevilla se celebrarà enguany del 5 al 13 de novembre a Sevilla. La programació compte amb 10 produccions catalanes seleccionades.
El Festival, que té com a objectiu promoure i difondre el cinema europeu, consta de diverses seccions competitives de llargmetratges, documentals, curtmetratges i cinema de no-ficció. D’altra banda, reuneix projeccions especials, homenatges i retrospectives. Enguany el certament organitza la primera edició del Premi AC/E a la Millor Direcció de Pel·lícula Espanyola, una nova categoria que s’incorpora al palmarès de la mà d’Acción Cultural Española.
¿Qué hicimos mal?, de Liliana Torres (Miss Wasabi Films, Televisión de Galicia, Radio Televisión Española – RTVE, Avalon, Matriuska, D-Raíz) s’estrenarà mundialment a la Secció Oficial del certamen, dedicada a obres dirigides per autors i talents que han irromput energèticament. La barcelonina Liliana Torres presenta el seu segon llarg de ficció interpretant a una directora de cinema en plena crisis de parella. Lili viatge a les diverses ciutats on vivien les seves exparelles, els fa una entrevista encapçalada per la pregunta: ¿Qué hicimos mal?, amb l’objectiu d’indagar en la fragilitat de les relacions sentimentals.
Costa brava, Lebanon, de Mounia Akl (Lastor Media, Snowglobe, Abbout Productions, Cinema Defacto, Fox in the Snow) també ha estat seleccionada a la Secció Oficial. En aquesta ocasió la cineasta libanesa col·labora amb dos cineastes catalans; d’una banda amb Carlos Marques-Marcet (Els dies que vindran) al muntatge i d’altra banda amb Clara Roquet (Libertad) al guió. La pel·lícula es va estrenar mundialment a la secció Orizzonti extra, a la Biennale d’engunay.
A la Secció Oficial Fora de Competició s’estrenarà mundialment El amor en su lugar, de Rodrigo Cortés (Nostromo Pictures, Love Gets a Room AIE). Inspirada en fets reals, Rodrigo Cortés ha coescrit l’obra conjuntament amb el novel·lista alemany David Safier. Un grup d’actors representen Milosc Szuka Mieszkania, obra de teatre escrita pel dramaturg polonès-jueu Jerzy Jurandot durant la seva reclusió al gueto de Varsòvia, el més gran de l’Alemanya nazi a Europa durant la II Guerra Mundial. El film s’estrenarà el 3 de desembre a sales de cinema.
Per la seva banda, dins la secció Las nuevas olas – no ficción, dedicada a obres de no-ficció que reflexionen sobre assumptes urgents de l’actualitat, es podran veure dos títols catalans. Magaluf Ghost town, de Miguel Ángel Blanca (Boogaloo Films, Little Big Story, Mosaic Produccions) tindrà la seva estrena nacional. El documental és l’última obra de Miguel Ángel Blanca, músic i cineasta que explora noves possibilitats de la no ficció. El documental penetra en l’interior dels carrers de Magaluf durant l’estiu, fent una reflexió sobre com l’ambient de turistes es converteix en una manifestació molt específica del paradigma i la vida del turisme europeu low cost. Passion/Passió, de Maja Borg (Amor y Lujo, Mantaray Film) és el segon títol seleccionat. Coproducció sueca-espanyola on la cineasta retrata la humanitat subjacent en el cor de les comunitats BDSM, a la vegada que llança llum sobre les similituds amb el cristianisme. El nexe entre la sexualitat i l’espiritualitat és per a Borg molt clar i s’anomena PASSIÓ.
El llargmetratge Pan de limón con semillas de amapola/Lemon and Poppy Seed Cake, de Benito Zambrano (Filmax Group, Deal Productions, Castelao Pictures) hes podrà veure a la secció Special Screenings. En un petit poble de l'interior de Mallorca, l’Anna i la Marina, dues germanes que van ser separades durant l’adolescència, es retroben per vendre un forn de pa que han heretat d'una misteriosa dona a qui no coneixen de res.
A la secció Panorama Andaluz cortometrajes dues produccions catalanes han estat seleccionades; Farrucas, de Ian de la Rosa (Vayolet Films, Primo, Amplitud) (Shortcat 2020-21) estrenat al festival de Málaga i En el futuro... predicciones para un presente extremo, de María Cañas (Mercat Audiovisual de Cataluña, Festival Panoràmic de Granollers, Animalario TV Producciones). A més, el film El ventre del mar, d’Agustí Villaronga (Testamento Producciones, La Perifèria Produccions, Link-Up Barcelona) ha estat nominat als premis EFA, una competició amb premi del públic. El film del cineasta Agustí Villaronga va aconseguir sis bisnagues al Festival de Málaga.
Dins el marc d’indústria, el 8 i 9 de novembre tindrà lloc la 3a edició de Coproducciones Europeas, espai creat per SEFF Indústria amb la col·laboració d'ANCINE (Asociación Andaluza de Productoras de Cine). L’objectiu és incentivar i recolzar coproduccions entre països europeus, atorgant dos premis valorats en 5.000€, un pel desenvolupament i l'altre per la postproducció. Dos projectes catalans han estat seleccionats: Diógenes, de Roger Gual (Funicular Films) i Matria, d'Álvaro Gago (Avalon, Matriuska Producciones, Ringo Media).
Seguint amb el marc d'indústria, Europa Creativa MEDIA desk Andalucía organitza EAVE ON DEMAND SEVILLA, del 8 al 10 de novembre. Un bloc formatiu per a empreses productores, destinat a reforçar les capacitats de coproducció amb Europa. Un dels cinc projectes seleccionats és català: Rock Bottom, María Trénor (Alba Sotorra).