Després d’haver celebrat l’edició anterior del festival completament online, a través de l’In-Edit TV, aquest any el festival In-Edit Festival Internacional de Cine Documental Musical de Barcelonaes celebrarà de forma presencial entre el 28 d’octubre i el 7 de novembre, a Barcelona, Catalunya.
A la selecció oficial Panorama Nacional hi ha 5 documentals seleccionats:
Desglaç, de Aitor Urbaneja, (Slipcast Production). Crònica lírica i minuciosa de l’enregistrament d’un disc del duet català de veu i violoncel XY per al qual empren com a tercer instrument l’espai de localitzacions singulars, des d’un pou de gel fins a un observatori o un far. Psicogeografia i escolta profunda en un viatge sobre ensorrar-se i tornar-se a trobar un mateix.
El cant de la Sibil·la, de Marc Castañé (Departament de Cultura de la Generalitat, Åkerblom Studio). El procés de recuperació històrica dels texts originals i la música coral del Cant de la Sibil·la, una cerimònia interrompuda el 1575 que, des de la seva recuperació l’any 2009 a la Catedral de Barcelona, s’ha convertit en un dels actes més populars de les festes nadalenques de la ciutat.
Francesc Burrull: un buit que s’ha d’omplir, d’Àlex Gómez-Font, Pau Guixà, (Accent Films). L’enregistrament del darrer projecte del recentment desaparegut mestre Burrull –musicar poemes de Pere Tàpias– ens convida a quiratar la trajectòria i l’erudició d’una figura clau de mig segle de música popular catalana: el seu treball amb Serrat, Llach, Raimon i fins i tot el Cant del Barça són tan sols la punta de l’iceberg.
L’home dibuixat.Una conversa amb Jaume Sisa, de Joan Celdran i Àngel Leiro, (Mallerich Films Paco Poch, Televisió de Catalunya – CCMA, Radio Televisión Española – RTVE, Grup Broadcaster). A la seva entrevista més confessional, el “cantautor galàctic” de la Nova Cançó diserta amb una franquesa commovedora sobre la por, aferrar-se als records (“una droga deliciosa”) i l’inevitable “fracàs” de qui “volia ser Bob Dylan” en contrast al resplendor del formidable arxiu televisiu de temps més somiadors.
Ktulu, regreso al sótano, de Nico Aguerre, (Nico Aguerre, Eye Scice Picture). El retrobament en el seu 30è aniversari de KTULU, l’influent grup de L’Hospitalet de Llobregat que als anys 90 va arribar a les màximes cotes de popularitat dins del metal nacional gràcies a la seva participació a la B.S.O. de la pel·lícula “El día de la bestia”, els empeny a reconciliar-se amb el seu passat i a construir-se un present.
Trance, de Emilio Belmonte Molina és un viatge al cor de la música flamenca de la mà de Jorge Pardo, un artista essencial per entendre l'evolució del flamenc contemporani.
Per últim, a la secció de Curtmetratges participen 3 produccions catalanes:
25 (Robie),de Roberto Nikiya i Laura Put (Laura Put). Una mirada honesta i íntima sobre les dificultats i ffrustracions de desenvolupar un projecte emergent en la nostra precària industria musical a través del relat de la madrilenya Robie, entre el videodiari personal i el making off del seu nou projecte amb Putochinomaricón, Javiera Mena i… Paco Pil!
Robert Gerhard i la música vocal d’arrel popular, d’Escafior Films. Complet i coral reconeixement al compositor de Valls, una de les grans i oblidades figures de la música europea del s. XX, el recorregut del qual, sobre tot a l’exili, passa per Schoenberg, la música serial, l’electroacústica i l’electrònica, sense perdre mai de vista el cançoner tradicional català. D’allò local a allò universal.
Tardes con Satánés una sèrie documental produïda y dirigida per Oan Hostench. Carne de Satán, el duet de músics punk-metal de carrer protagonista del Millor Curtmetratge Nacional de Talent Jove a l’edició de l’any passat, té ara la seva pròpia sèrie! Caos, drama, vici, rialles i esperpent al Casc Antic de Barcelona.