En festivals
El Festival Internacional de Cinema de Rotterdam ha seleccionat les últimes pel·lícules de Andrés Duque, José Luis Guerín i Pere Portabella. El llargmetratge documental Oleg y las raras artes , dirigit per Duque i que se centra en la vida del músic i compositor rus Oleg Karavaychuk, i La novia, de Paula Ortiz (Get in the Picture Productions, Aragón Televisión, Cine Chomatix KG), competiran a la secció Voices.
Les excentricitats del professor universitari protagonista de L’Acadèmia de les Muses de José Luis Guerín es podran veure en el marc del programa Signatures de la secció Deep Focus.
És dins d’aquesta mateixa secció on el festival dedica una retrospectiva a Pere Portabella i a l’Escola de Barcelona, un conjunt de directors barcelonins que van respondre a les formes del cinema oficial durant el règim franquista. A part de la retrospectiva, Portabella estrenarà la seva darrera pel·lícula, Informe General II. El nuevo rapto de Europa , una reflexió sobre la política contemporània i el llenguatge cinematogràfic quaranta anys després de l’estrena de la primera part d’aquest Informe general. A més, Pere Portabella oferirà una masterclass moderada pel director de la filmoteca Esteve Riambau.
Durant els mateixos dies té lloc el CineMart, el mercat de coproducció del festival, que comptarà amb una desena de professionals catalans. També, una selecció de productors emergents d'arreu del món tindran l'oportunitat de participar al Rotterdam Lab, unes jornades de formació i desenvolupament organitzades pel CineMart. Els catalans Marta Cruañas (Lastor Media) i Josep Pi (Astrolabi Films) estan entre els selecionats d'enguany.
L’IFFR és un dels festivals europeus més importants juntament amb Cannes, Venècia, Berlín i Locarno. Durant els dotze dies que dura, el festival ofereix una àmplia i acurada selecció de llargmetratges i curtmetratges, posant especial èmfasi en els nous talents de la indústria. Aquesta edició se celebrarà a la ciutat holandesa del 27 de gener al 7 de febrer de 2016.