En mercats
Arriba la 28a edició del Festival de Màlaga, que se celebrarà del 14 al 23 de març de 2025, amb 57 produccions catalanes seleccionades. Un nou rècord de seleccions i on el cinema català en serà el protagonista. Enguany, l’audiovisual català també serà present a MAFIZ, l’espai professional del Festival de Màlaga, que es tindrà lloc del 17 al 21 de març.
En aquest sentit, la presència del sector audiovisual català serà molt extensa, amb la participació de 110 empreses i més de 200 professionals catalans acreditats. A més, cinc projectes de llargmetratge catalans han estat escollits per participar en les diverses iniciatives professionals de MAFIZ.
D'una banda, el projecte Querer vivir un grito (Alba Sotorra, Miramemira, Amorambre Films) de Diana Toucedo i Fernando Pomares, amb guió de Diana Toucedo i Estibaliz Urressola (20.000 especies de abejas), ha estat seleccionat a MAFF – Málaga Festival Fund & Co-Production Event, un espai de coproducció que cerca facilitar el diàleg entre productores europees i iberoamericanes.
Pel que fa als projectes en fase de postproducció, enguany s’han seleccionat tres produccions catalanes per a participar en la secció Málaga Work In Progress, que té com a objectiu impulsar-ne el finançament i fer viable la seva distribució internacional. Els projectes participants a Málaga WIP España són:
D'altra banda, enguany, Múrcia és el territori convidat. En el marc de la secció Málaga Work In Progress – Territorio Invitado: Región de Murcia es presentarà Lionel (Blur Films, Icónica Producciones, Promenades Films ) de Carlos Saiz.
La producció catalana No Consent (La Kaseta Ideas Factory) de Montse Bover ha estat seleccionada en la secció Mercadoc.0, un nou espai per la innovació en el documental iberoamericà i el desenvolupament de nous models de negoci.
En aquesta 28a edició arriba un nou espai creat pel Festival de Màlaga en col·laboració amb el Polo Digital: La Villa de la Mar. Un espai per a mostrar les sinergies entre la indústria audiovisual i cultural i les noves tecnologies. Un punt de trobada on l'entreteniment, la tecnologia, la creativitat i la sostenibilitat es fusionen amb el món audiovisual. En aquest marc, hi haurà Cremeu el niu del cucut (Shaktimetta, Eyesberg) de Jo Sol, un documental rodat en format 360º al voltant de la revolució en tractaments amb substàncies psicodèliques, que formarà part de la programació de visionats en VR.
Finalment, EXTR3MLAB, el laboratori i residència de creació i desenvolupament de llargmetratges vinculats a escoles de cinema impulsat per Novena Nube, organitza el GastroPitch, un pitching de projectes on es presentarà De fang (Astra Pictures, Gaijin) d'Anna Llargués.
La importància de l’audiovisual català
L’audiovisual és, pel pes de la seva indústria, el potencial com a sector estratègic i la capacitat d’internacionalització, un dels eixos del Departament de Cultura per a aquesta legislatura. És prioritari impulsar-lo com a sector que crea imaginari i referents, que dona a conèixer la nostra llengua, la nostra cultura, els nostres paisatges i que dinamitza l’economia.
Les línies de subvenció que gestiona l'ICEC cobreixen tota la cadena de valor de l’audiovisual, amb partides destinades, per exemple, al desenvolupament i a la coproducció.
Aquest suport ha ajudat a visibilitzar i consolidar alguns dels valors pels quals destaca l’audiovisual català: el talent dels professionals, l’existència de centres de formació reconeguts internacionalment, el treball i compromís d'una indústria audiovisual potent, que beu d’una llarga tradició i que genera una enorme varietat de produccions, i la riquesa d’un nombre amplíssim de festivals que situen el país al mapa internacional.
El reconeixement de crítica i públic internacional és unànime, i el prestigi dels i les professionals catalanes és un reflex d’una indústria molt potent, amb un talent innegable i una formació d’enorme qualitat.
Espanya - Málaga
17/03/2025 - 21/03/2025
Sector: Animació, Documentals, Ficció, Televisió