Dirigit per Liliana Torres i amb guió de Santi Suárez, el film compta amb la col·laboració de Televisió de Catalunya i de l’ESCAC .
El proper dilluns 29 de novembre, a les 19.00 h, la Filmoteca de Catalunya acull l’estrena de 35 anys de Catalan Films, el documental que aborda la història d’aquesta unitat d’internacionalització de l'audiovisual català; resseguir-la també és recórrer la història de la difusió internacional del cinema i l’audiovisual català arreu, des dels primers anys de democràcia, fins a l’actualitat. D’ençà de la seva creació, capdavantera als anys 80, i fins a la seva consolidació, al llarg de més de tres dècades de feina, Catalan Films ha acompanyat nombroses empreses catalanes en la difusió i promoció de les seves creacions audiovisuals, contribuïnt a construir un circuit internacional d’exhibició per a les produccions catalanes.
En aquest documental, destacats professionals de la indústria repassen l’evolució del cinema català i posen en valor l’impacte que genera en els mercats i festivals internacionals. Des dels seus inicis, cineastes com Ventura Pons i Agustí Villaronga van començar a establir els primers contactes fora de Catalunya. En l’actualitat, la presència de l’audiovisual català ha crescut de forma exponencial, essent ja cada cop més habitual la seva participació a grans esdeveniments com el Festival de Cannes i de Berlin, entre molts d’altres. En aquest sentit, des de l’any 1986 fins al 2019, 216 pel·lícules catalanes han estat seleccionades a festivals de classe A.
35 anys de Catalan Films és una producció de l’Institut Català de les Empreses Culturals amb la col·laboració de l’ESCAC i Televisió de Catalunya. Està dirigit per Liliana Torres i amb guió de Santi Suárez. Entre les intervencions del film cal destacar figures rellevants en la història de l’audiovisual català com Agustí Villaronga, Ventura Pons, Isona Passola, Marc Recha, Lluís Miñarro, Valérie Delpierre i Alba Sotorra, entre molts d’altres.
Catalan Films es va crear l’any 1986 com a motor per a la internacionalització de les empreses audiovisuals catalanes, establint lligams locals, nacionals i internacionals i promovent la presència de produccions audiovisuals i empreses catalanes a mercats i festivals. L’objectiu de Catalan Films és augmentar la participació de la indústria audiovisual catalana a mercats internacionals i incentivar la coproducció i la distribució. A més, també dona suport a pel·lícules i a talent seleccionat en els principals festivals de referència internacional i és el representant oficial de la indústria en festivals i mercats estratègics.