Nou usuari

Dona't d'alta a la base de dades de produccions, empreses i professionals de Catalan Films & TV.

La Cinémathèque Suisse acull un focus de cinema català

La indústria a...

La Cinémathèque Suisse dedica un extens focus al cinema català, en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya i l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) a través de Catalan Films la marca d’internacionalització de l’audiovisual català.  

El focus se celebrarà de l’1 de gener al 25 de febrer i inclourà una selecció de pel·lícules restaurades, documentals i avant-premières que exploren la narrativa i l’imaginari català. Aquesta iniciativa posa en relleu la diversitat i la creativitat del cinema català, des dels anys 60 fins a l’actualitat.  

 

20 títols amb una retrospectiva històrica i projecció internacional

El cinema català ha experimentat una gran evolució al llarg de la seva història. Se’n destaquen figures com Vicente Aranda, Joaquim Jordà i Pere Portabella que, juntament amb institucions com la Filmoteca de Catalunya, fundada el 1981, van establir les bases d’un cinema únic.   

La dècada dels 90 va marcar un punt d’inflexió, amb autors que van explorar narratives que trencaven fronteres entre la ficció i el documental. José Luis Guerín, amb la seva obra Tren de sombras, o Marc Recha, amb L’arbre de les cireres, són alguns exemples d’aquesta etapa creativa.   

El segle XXI ha estat testimoni d’una diversitat i innovació sense precedents. Festivals internacionals com Berlinale, Locarno, Rotterdam, Cannes o San Sebastián han acollit i premiat el talent català, consolidant noms com Albert Serra i Isaki Lacuesta.  

Carla Simón, amb Estiu 1993 (Inicia Films, Avalon) i Alcarràs -guanyadora de l’Os d’Or de la Berlinale 2022- (Vilaüt Films, Avalon, Elastica Films, Kino Produzioni), ha aportat un retrat íntim de l’enfocament humà i rural de Catalunya, mentre que Elena Martín, amb Creatura (Vilaüt Films, Avalon, Elastica Films, Lastor Media, S/B Films), ha abordat temàtiques complexes sobre la joventut i la sexualitat amb una gran sensibilitat.  

Així mateix, el cinema de gènere també ha deixat empremta, amb èxits com [REC] (Filmax) de Jaume Balagueró i Paco Plaza i obres com Mi vida sin mi (Miss Wasabi Films, Antena 3 Televisión, El Deseo, Milestone Entertainment) d’Isabel Coixet i La plaga (El Kinògraf, Televisió de Catalunya - CCMA) de Neus Ballús han posat de relleu la força humana i la resiliència enfront de les adversitats. 

 

Avant-première de Segundo premio 

En el marc de la retrospectiva dedicada al cinema català i del cicle Rock!, la Cinémathèque Suisse acollirà el 23 de gener l’avant-première de la representant per Espanya als Oscars, Segundo premio (Bteam Prods, Ikiru Films, Aralan Films, La Terraza Films, Los Ilusos Films, Sideral Cinema, Toxicosmos AIE, Capricci Production), l’última obra d’Isaki Lacuesta, codirigida amb Pol Rodríguez. Aquesta pel·lícula s’endinsa en la trajectòria de Los Planetas, un dels grups més icònics de la música pop espanyola i autèntic símbol generacional de la dècada de 1990. 

 

Amb la presència d’Isaki Lacuesta, Pablo La Parra Pérez i Lluís Miñarro 

Diferents activitats i presentacions del Focus comptaran amb la presència de destacades figures de l’ecosistema audiovisual català com Isaki Lacuesta, Pablo La Parra Pérez i Lluís Miñarro

Isaki Lacuesta és considerat un dels cineastes més prometedors de l’escena catalana. Ha dirigit 11 llargmetratges i les seves obres han estat seleccionades en grans festivals, com San Sebastián i Berlinale, i en prestigiosos recintes artístics com el MoMA i el Lincoln Center.  

Pablo La Parra Pérez és historiador de l'art i doctor en estudis de cinema per la Universitat de Nova York, amb una tesi sobre cinema militant. Des del maig de 2024 és director de la Filmoteca de Catalunya. 

Lluís Miñarro és un dels productor més prolífics i estimulants de la cinematografia catalana i internacional, amb la seva empresa Eddie Saeta ha produït diversos títols reconeguts en festivals internacionals. 

 

El paper central de La Filmoteca de Catalunya  

La Filmoteca de Catalunya juga un paper essencial en la preservació, conservació i difusió del patrimoni cinematogràfic català, i la seva participació en el focus dedicat al cinema català per la Cinémathèque Suisse n'és un exemple destacat, que reafirma el compromís de la Filmoteca de Catalunya amb la projecció internacional del cinema català, posant en valor la seva riquesa i singularitat com a patrimoni cultural universal.  

Algunes de les fites destacades d’aquesta tasca són la meticulosa restauració d’Érase una vez..., la pel·lícula d’animació dirigida pel dibuixant Josep Escobar i promoguda per Alexandre Cirici Pellicer; el catàleg Bàsics & Singulars, que posa a disposició de filmoteques afiliades a la Federació Internacional d’Arxius Fílmics (FIAF), festivals, museus o institucions de caràcter cultural alguns dels títols més destacats dels que preserva el Centre de Conservació i Restauració, i el projecte Visibilitzem el cinema català (1940-2014), pla sistemàtic de digitalització del fons patrimonial, en col·laboració amb l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), que des de 2022 fa realitat la visibilització d’un seguit de títols clau en la història del cinema català, produïts entre el 1940 i el 2014, amb la digitalització anual de 10 llargmetratges i 10 curtmetratges. 

Precisament dos dels títols que el director de la Filmoteca de Catalunya, Pablo La Parra Pérez, presentarà en aquest focus de la Cinémathèque Suisse dedicat al cinema català provenen d’aquestes dues iniciatives: Los Tarantos (Francesc Rovira Beleta, 1963), que forma part del catàleg Bàsics & Singulars, i Tren de sombras, el espectro de le Thuit (José Luis Guerín, 1997), digitalització realitzada en el marc del pla Visibilitzem el cinema català. 

 

A continuació, el llistat de totes les pel·lícules del focus de cinema català:

 

 Enllaços d'interès: 

 

Busques una Notícia?

Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya