La indústria a...
S’acosta una nova edició del Festival de Màlaga, que se celebrarà del 10 al 19 de març de 2023, de la qual el cinema català en serà el protagonista. A més de l’àmplia presència de produccions catalanes en la programació del Festival, enguany Catalunya és el Territori convidat en la secció d’indústria, MAFIZ (Málaga Festival Industry Zone). Aquest espai professional del Festival de Màlaga és clau en tant que és un punt de connexió amb la indústria audiovisual iberoamericana, i es desenvoluparà del 13 al 17 de març.
En aquest sentit, la presència del sector audiovisual català a MAFIZ serà molt extensa, amb la selecció de projectes i professionals en totes les àrees de l’espai d’indústria. Més de 20 projectes catalans han estat seleccionats a les diverses seccions professionals, i més de 60 empreses delegació catalanes estaran presents a MAFIZ.
Per una banda, hi ha tres projectes catalans seleccionats a MAFF – Málaga Festival Fund & Co-Production Event, un espai de coproducció que cerca facilitar el diàleg entre productores europees i iberoamericanes. Els projectes són:
Quant als projectes en fase de postproducció, enguany s’han seleccionat quatre produccions catalanes per a participar en la secció Málaga Work In Progress – WIP, que té com a objectiu impulsar-ne el seu finançament i fer viable la seva distribució internacional. Els projectes participants són:
D’altra banda, també hi haurà presència catalana al Regional Film Hub, un espai per a la promoció i difusió de la cinematografia dels diversos territoris de l’Estat espanyol. En aquest espai professional s’han seleccionat quatre produccions catalanes, que es presentaran davant d’agents de venda i festivals internacionals:
A més a més, com a projecte seleccionat per la part del Regional Film Hub per Galícia, hi ha À procura da estrela (Omen Cinema, María Zimbro) de Carlos Martínez-Peñalver, una coproducció catalanogallega.
Quant als curtmetratges, en el context del Málaga Short Corner es presentaran els curtmetratges seleccionats en l’edició 2023 del Shortcat, el programa per a la promoció internacional del curtmetratge català. Els passis, que tindran lloc els dies 14 i 15 de març, seran dels curtmetratges Blow! (Distinto Films, El Kinògraf, Dos Soles) de Neus Ballús, Millor la llengua (Amor y Lujo, Rozog Film) de Mar Pawlowsky, Sushi (WKND, Dos Soles, Los Montoya) d’Iván Morales, Él corrió junto a su camarada (BOL) de Genís Rigol, Has estado, hace tiempo (Zabriskie Films) de Gerard Oms, i Carmen, sense por a la llibertat (15-L Films) d’Irene Baqué. També es podran veure, en el context del Short Corner, els següents curtmetratges catalans:
Pel que fa al Campus Málaga Talent, espai que reuneix cada any a vint professionals de la indústria europea i iberoamericana per a fomentar la col·laboració professional. Enguany, el director i guionista Alberto Dexeus ha estat seleccionat per participar-hi amb el seu projecte Casa feta de boira (Boogaloo Films). D’altra banda, hi haurà representació catalana en els pitchings del programa Cambio de Plano, que promou DAMA amb Netfilx i que tindran lloc el 14 de març, on Elena Molina presentarà el seu projecte El dilema de las anguilas.
Així mateix, la catalana Sandra Gallegos Alsina participarà en el HACK MAFIZ Màlaga, un espai professional per a creadors de contingut digital.
En el marc de Catalunya Territori convidat de MAFIZ, es durà a terme la presentació Catalunya: Territorio para producir y corproducir. Presentación de las líneas de ayuda y presencia catalana en MAFIZ a càrrec de Catalan Films i Catalunya Film Commission sobre les línies d’ajuts a l’audiovisual de l’ICEC i les accions per a la promoció i impuls de l’audiovisual a Catalunya, que tindrà lloc el 15 de març. Catalunya tindrà, també, un estand en l'espai de MAFIZ, obert als professionals presents en el mercat. La cinematografia catalana rebrà, com a Territori convidat, la Biznaga d'Honor del Festival de Màlaga, que atorgarà l'Alcalde de Màlaga, el dia 16 de març a l'Ajuntament de la ciutat.
Finalment, en el context de Spanish Screenings Content, tindrà lloc la taula rodona New Wave: el cinema dirigit per dones marca una nova tendència col·laborativa de producció que trenca amb els cànons establerts, en col·laboració amb Catalan Films. La taula girarà entorn un sistema de producció que es regeix per la lògica col·laborativa, inclusiva i rotativa, assenyalant els mecanismes a través dels quals el cinema dirigit per dones dialoga amb els models de representació canònics, que es tradueixen en reproduccions, oposicions i resistències. A més a més, en el marc de Spanish Screenings Content en el Festival de Màlaga es presentaran diverses produccions i projectes catalans d'animació, ficció i documental, tant presencialment com en línia, que formen part del seu Catàleg.