Nou usuari

Dona't d'alta a la base de dades de produccions, empreses i professionals de Catalan Films & TV.

Espanya balla. De ''La vaca lechera'' a l'''Aserejé''.

Acabada

productores

Saturno,1
28224 Pozuelo de Alarcón, Espanya

Contacte Diego Catrillo

+34 91 714 10 80
fax: +34 91 351 58 71

+ informació

2A Rue de la Fonderie
67080 Estrasburg, França

Contacte Olaf Grunert

+ informació

detalls de producció

  • Any: 2007

  • Tipuslogia: Documental - Televisió

  • Gènere: Documental

  • Públic: Tots els públics

  • Durada: 60.00 '

  • Versió original: Castellà

  • Versions subtitulades: Anglès

  • Format: Color, Betacam, Altres,

  • Estat: Acabada

sinopsi

De la postguerra a la democràcia. De la plaça del poble al club. Del pasdoble a la música electrònica. De ''La vaca lechera'' a l'''Aserejé''. Espanya balla.

Espanya balla proposa una mirada i una reflexió sobre els canvis que ha experimentat la societat espanyola a partir de les formes de viure i entendre la música i la festa. Mitjançant entrevistes amb els protagonistes i material d'arxiu, es proposa un recorregut pels darrers seixanta anys d'història d'una Espanya que s'ha transformat radicalment en molts aspectes, però que en cap moment no s'ha oblidat de ballar. Els qui ho expliquen són músics, intèrprets, empresaris, periodistes, artistes i professionals del negoci de la festa.

El documental s'articula visualment en forma de collage, un diàleg fresc i àgil fet de declaracions i imatges d'arxiu entre les quals trobem una selecció d'escenes de pel·lícules especialment representatives, gravacions familiars, programes musicals de televisió i ràdio, fotografies, cartells i revistes musicals. Tot plegat defineix el to del documental, que retrata amb humor els ambients, escenaris, personatges i músiques que han fet ballar diverses generacions.

La primera part del documental ens trasllada al ball de la postguerra. Un músic popular ens descriu l'ambient de les festes de l'Espanya rural dels 40. Mentrestant, a les ciutats, els espanyols es divertien en sales de festa i clubs nocturns. De tot això ens en parla Juan Arnau des de Florida 135, el local que la seva família regenta des de fa tres generacions i que avui dia és una parada ineludible per als amants de la música electrònica.

Amb el desenvolupament econòmic i el boom del turisme, arriba l'eclosió del pop i els canvis a les pistes de ball. És l'època dels ''guateques'' ye-ye, els tocadiscs, el twist i ''La Yenka''. Des d'Itàlia i amb la música disco arriba Raffaella Carrà, que ens explicarà com era l'ambient d'aquesta època.

La transició espanyola provoca el fenomen de la Movida Madrilenya. Entrevistem Alaska, una dels seus protagonistes, cantant, promotora i actriu de les primeres pel·lícules d'Almodóvar i màxim referent d'aquesta època.

Espanya balla recull també cançons mítiques com ''Angelitos Negros'', d'Antonio Machín, ''La macarena'', de Los Del Río, l'''Aserejé'', de Las Ketchup, ''Así me gusta a mí'', de Chimo Bayo, ''Hay que venir al sur'', de Raffaela Carrà o el ''Borriquito'' de Peret.

Entrevistes a Adamo, José Guardiola, Los del Río, Peret, Chimo Bayo, Manolo Escobar, Manel Joseph o Enric Les Palau (creador del Sónar), entre d'altres, completen aquest documental dirigit per Marta Javierre i Juanjo Javierre.