En festivals
57 produccions catalanes han estat seleccionades a la 28a edició del certamen
22 de les pel·lícules participants han rebut suport del Departament de Cultura a través de les línies d’ajut que es posen a disposició del sector audiovisual
El Festival de Màlaga celebra, del 14 al 23 de març, la seva 28a edició. Enguany, la presència catalana en el festival és més destacada que mai, amb cinquanta-set títols seleccionats entre llargmetratges, curtmetratges, ficció, documentals i animació, que competiran en les diferents seccions del certamen andalús. Vint-i-dues de les pel·lícules seleccionades han comptat amb el suport del Departament de Cultura a través d'alguna de les línies d'ajut que es posen a disposició del sector audiovisual.
Dels vint-i-dos llargmetratges que conformen la Secció Oficial a Concurs, deu són de producció catalana: Sorda (Distinto Films, A Contracorriente Films, Nexus CreaFilms), d’Eva Libertad, hi farà la seva estrena nacional després de l’exitós pas per la Berlinale, on es va endur el Premi del Públic de la secció Panorama, a més del Premi CICAE Art Cinema. Los Tortuga (Oberon Media, La Claqueta PC, La Cruda Realidad, Los Tortuga La Película AIE, Quijote Films) de Belén Funes; La fúria (Ringo Media) de Gemma Blasco i Ravens (Minded Factory, Vestapol, Ark Entertainment, The Y-House, Katsize Films) de Mark Gill, també arriben a Málaga després d'haver iniciat un recorregut extraordinari per festivals internacionals de primer nivell com Toronto, Mar del Plata, SXSW i Tòkio.
Celia Rico, guanyadora del Premi Especial del Jurat de Málaga 2024 amb Los pequeños amores, hi tornarà enguany amb la seva nova pel·lícula, La buena letra (Mod Producciones, Misent Producciones, Arcadia Motion Pictures). També competirà en la principal secció del festival l’òpera prima de Gerard Oms Molt lluny (Zabriskie Films, Revolver Amsterdam), que alhora és la imatge del cartell del Festival du Cinéma Espagnol de Nantes 2025. Finalment, Jone, batzuetan (Jone, a veces) (ESCAC Films, Escándalo Films, Amania Films, ECPV) de Sara Fantova, Lo que queda de ti (Potenza Producciones, Bastian Films, Fado Filmes, Sajama Films, Garbo Produzioni) de Gala Gracia, Una quinta portuguesa (Distinto Films, O Som e a Fúria, Jaibo Films) d’Avelina Prat i Ruido (Sábado Películas, Playtime Movies, Filmin, La Corte) d’Ingride Santos faran la seva estrena mundial en aquesta 28a edició.
D'altra banda, en el marc de la Secció Oficial Fora de Concurs - Málaga Première s’hi presentaran sis llargmetratges catalans: Hamburgo (Zeta Cinema, Icónica Producciones, Tandem Films, Hamburgo la película AIE, Pecado Films, Lolita Producciones Cinematográficas, Cinelabs) de Lino Escalera; Faisaien Irla. La isla de los faisanes (Arcadia Motion Pictures, La Tentación Producciones, Galatea Films AIE, La Fidele Production) d’Asier Urbieta; La huella del mal (La Charito Films) de Manuel Rios San Martín; Los aitas (Inicia Films, Bteam Prods, Sayaka Producciones Audiovisuales, Umedia, Despadres AIE) de Borja Cobeaga; También esto pasará (Morena Films, Evafilms, La Gauche Divine AIE, Rosamont, Peculiar Films) de Maria Ripoll i Pequeños calvarios (Los Hermanos Polo Films, Japonica Films, Paloma Negra, Whisky Content) de Javier Polo.
Pel que fa al documental, quatre produccions catalanes formen part de la Secció Oficial de Llargmetratges Documentals: Miralles (Oberon Media, Monstro Films) de Maria Mauti; On eres quan hi eres? (La Selva Ecosistema Creatiu, LaCima Producciones, Odessa Films) de Jana Montllor; Sunu Gaal (El nostre cayuco) (Karavan Films) de Josep T. París i The Sleeper. El Caravaggio perdido (Morena Films, Estrategia Audiovisual, Mediacrest Entertainment, Fandango) d’Álvaro Longoria.
A més, set llargmetratges documentals catalans més es presentaran dins els Passis Especials: Alexina B. Vides en composició (Digital Films, Les Films Figures Libres, 3Cat, RTVE) d’Alexis Borràs, Dios lo ve (Hic&Nunc Filmworks, Filmin, CaixaForum+, 3Cat, RTVE) d’Alex Guimerà i Guillem Ventura; El canto de las manos (Forty Entertainment, Quinchoncho, DeNovo Initiative) de María Valverde; The Wisdom of Wonder, Eugènia Balcells, Once and Again (Building Bridges Hub) de Luis Felipe Ruiz; Urtain, el ídolo de barro (Rec Videoproduccions, SCP) de Xavier Baig i Jordi Rovira; Temps mort (3Cat, El Terrat (The Mediapro Studio)) de Félix Colomer i Walter Benjamin, el aura del camino (Asociación Multimedia de Acciones Culturales, AMA) de Jacobo Sucari.
En la secció ZonaZine es projectarà Esmorza amb mi (Distinto Films, Medina Vilalta & Partners, WKND, Dos Soles Media, Tartar Films) d’Iván Morales; Dies d’estiu i de pluja (The New Flesh Productions) del Col·lectiu Espurnes, Àlex Serra, Mireia Labazuy i Clàudia Vila i L’impuls nòmada (LGC Films, Siwa Productions) de Jordi Esteva.
Pel que fa als curtmetratges, divuit produccions catalanes han estat seleccionades en les següents seccions:
Curtmetratges de Ficció Secció Oficial
Curtmetratges Documentals Secció Oficial
Curtmetratges AnimaZine Secció Oficial
Curtmetratges Màlaga Secció Oficial
Com a part de la secció de curtmetratges Afirmant els drets de les dones, s’han seleccionat dos curts catalans: Metacíclica (Ralda World) de Lydia Zimmermann i La pell més suau (Juani Films) de Maite Guilera. I pel que fa al cinema culinari, el llargmetratge Lluc, una crónica de la pastelería (Fishcorb), de Jordi Torra, formarà part de la Secció Oficial de Cinema Cocina.
Finalment, en el marc de les activitats paral·leles, es podran veure sis produccions catalanes més:
Sessions especials – Filmoteca de Catalunya
5 minutos
Cinefórum
Cine para la infancia
La llum de l’Aisha (Mago Production, Filmax, Peng! Boom! Tschak! Films) de Shadi Adib
Premi Talent Màlaga
Elena Martín Gimeno ha estat guardonada amb el Premi Talent Màlaga en aquesta 28a edició. Aquest prestigiós premi, atorgat en col·laboració amb La Opinión de Málaga, reconeix joves cineastes amb carreres prometedores.
L’espai professional a MAFIZ
El Departament de Cultura, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i la seva marca d’internacionalització de l’audiovisual català, Catalan Films, així com la Catalunya Film Commission, que promociona el territori català com a plató per a produccions audiovisuals i assessora els professionals interessats a rodar a Catalunya, serà presents a l'espai de mercat, MAFIZ, amb un estand a disposició de les empreses i produccions catalanes assistents, facilitant-los així el networking i la promoció de les seves produccions.
La importància de l’audiovisual català
L’audiovisual és, pel pes de la seva indústria, el potencial com a sector estratègic i la capacitat d’internacionalització, un dels eixos del Departament de Cultura per a aquesta legislatura. És prioritari impulsar-lo com a sector que crea imaginari i referents, que dona a conèixer la nostra llengua, la nostra cultura, els nostres paisatges i que dinamitza l’economia.
Les línies de subvenció que gestiona l'ICEC cobreixen tota la cadena de valor de l’audiovisual, amb partides destinades, per exemple, al desenvolupament i a la coproducció.
Aquest suport ha ajudat a visibilitzar i consolidar alguns dels valors pels quals destaca l’audiovisual català: el talent dels professionals, l’existència de centres de formació reconeguts internacionalment, el treball i compromís d'una indústria audiovisual potent, que beu d’una llarga tradició i que genera una enorme varietat de produccions, i la riquesa d’un nombre amplíssim de festivals que situen el país al mapa internacional.
El reconeixement de crítica i públic internacional és unànime, i el prestigi dels i les professionals catalanes és un reflex d’una indústria molt potent, amb un talent innegable i una formació d’enorme qualitat.
Espanya - Málaga
17/03/2025 - 21/03/2025
Sector: Animació, Documentals, Ficció, Televisió